Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Steeds meer gezinnen maken zich zorgen over geld

Steeds meer mensen in Nederland hebben geldzorgen omdat ze niet meer alles kunnen betalen. Ook kinderen merken dat. Zoals Isaac van 12.

Isaac en zijn moeder leven al meer dan tien jaar in armoede.

Als ik een mooi shirt zie, dan zegt mama: eerst dingen die nodig zijn, eten en drinken of dingen voor school. Daarna kijken we verder.

Isaac

Ze hebben thuis wel spullen zoals een tv en een spelcomputer. Maar de meeste dingen hebben ze gekregen of tweedehands gekocht. Want geld voor nieuwe dingen hebben Isaac en zijn moeder niet.

1 op de 12 kinderen in Nederland leeft in armoede. Er is bijvoorbeeld geen geld voor nieuwe schoenen of ze kunnen nauwelijks de boodschappen betalen.

Nu spullen duurder worden, hebben steeds meer gezinnen geldzorgen. En daar krijgen ze stress van, zegt Nationaal Fonds Kinderhulp. Dat is een organisatie die kinderen die opgroeien in armoede helpt.

Vroeger vond Isaac het soms lastig om erover te praten. Maar nu zegt hij het gewoon tegen zijn vrienden als hij ergens geen geld voor heeft.

In het begin verzon ik weleens excuusjes. Maar nu ben ik gewoon openhartig en eerlijk.

Isaac

Volgens deskundigen is het belangrijk je niet te schamen voor armoede. Het kan iedereen overkomen en hulp vragen is belangrijk. Vaak weten ze op school waar je bijvoorbeeld terecht kunt als er thuis weinig geld is om belangrijke spullen te betalen.