Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe Britse koning Charles III belooft 'loyaliteit, respect en liefde'

Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is haar oudste zoon Charles meteen koning geworden. Koning Charles de Derde heet hij nu officieel en dat schrijf je zo: Koning Charles III.

Vanavond gaf de nieuwe Britse koning zijn allereerste toespraak. Hij praatte natuurlijk over zijn overleden moeder. En hij beloofde zijn land zijn leven lang te dienen als koning.

Ik zal proberen u te dienen met loyaliteit, respect en liefde, zoals ik mijn hele leven heb gedaan.

koning Charles

Je ziet de eerste toespraak van koning Charles in de video hieronder.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Charles is 73 jaar. Zijn vrouw Camilla wordt koningin-gemalin. Dat is een deftig woord dat eigenlijk 'vrouw van de koning' betekent. Charles heeft twee zoons: William en Harry. Als Charles overlijdt, zal prins William koning worden.

Charles (rechts) met zijn moeder Elizabeth en zijn zusje Anne
AFP

Al sinds zijn geboorte was het duidelijk dat Charles ooit koning zou worden. Maar dat het zo lang zou duren voordat het ook echt gebeurde, had misschien niet iedereen verwacht. Nooit eerder begon een Britse koning of koningin zo oud aan dit werk.

Toespraak

Ook al is Charles nu koning, de plechtige kroning moet nog komen. Dat kan nog maanden duren. Wel zal hij vandaag nog zijn eerste toespraak houden.

Volkslied veranderd

70 jaar lang was God save the Queen het volkslied van het Verenigd Koninkrijk. Maar nu er geen koningin, maar een koning is, klinkt ook het volkslied anders. God save the King heet het volkslied nu. Dat betekent 'God bescherm de koning'.

Bekijk ook