Iraanse vrouw klimt zonder hoofddoek: 'Ongelooflijk moment'

De Iraanse klimster Elnaz Rekabi heeft iets opvallends gedaan. Ze klom dit weekend een wedstrijd zonder hoofddoek. In plaats daarvan droeg ze een paardenstaart en een haarband.

Eigenlijk mogen vrouwen uit Iran nergens heen zonder hoofddoek, maar Rekabi deed dat dus wel. Ze deed mee aan de Aziatische kampioenschappen in het land Zuid-Korea.

Stoer

Op social media reageerden veel mensen vol bewondering. Ze vinden het stoer dat Rekabi dit durft te doen. Een journalist van een Iraanse krant vraagt zich af hoe het ministerie van Sport hierop gaat reageren.

Juist over die regel is de afgelopen tijd veel onrust ontstaan. Dat komt door de dood van Mahsa Amini van 22. In september overleed ze, nadat ze was gearresteerd door de politie. Volgens hen zou de hoofddoek van de vrouw niet goed zitten. Maar volgens mensen die het gezien hebben, overleed ze omdat de politie te veel geweld gebruikte.

Grote protesten

Veel vrouwen zijn daar woedend over. Ze vinden de regels in het land ook veel te streng. Mensen in Iran zeggen dat de politie vaak geweld gebruikt om te zorgen dat mensen zich aan die strenge regels houden.

Al een paar weken zijn er daarom grote protesten. In Iran zelf, maar ook in het buitenland. In deze video zie je daar meer over:

Kinderen protesteren voor meer vrijheid in Iran