Iraanse sportklimster terug in Iran, zegt dat ze niet vermist was

De Iraanse klimster Elnaz Rekabi is terug in Iran. De sportvrouw kwam in het nieuws nadat ze zondag meedeed aan het WK klimmen in Zuid-Korea zonder haar hoofddoek te dragen. Mensen maakten zich zorgen en dachten dat ze vermist was.

Verplicht

Voor vrouwelijke Iraanse sporters is het verplicht om een hoofddoek te dragen. Vrouwen die het niet doen, kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Zelf geeft de klimster nu aan dat ze de hoofddoek per ongeluk was vergeten en dat ze niet vermist was.

Ik werd onverwachts gebeld dat ik mee moest doen aan de wedstrijd. Toen ik mijn schoenen en uitrusting aan deed, ben ik de hoofddoek vergeten.
Elnaz Rekabi

De klimster werd op het vliegveld als heldin verwelkomd, ze kreeg bloemen en werd omringd door televisiecamera's. Dat de sportvrouw geen hoofddoek droeg tijdens de wedstrijd komt namelijk op een moment dat er in Iran al weken protesten zijn over de dood van een 22-jarige vrouw.

Ze werd opgepakt, omdat ze haar hoofddoek niet goed zou dragen. Daarna zou ze op het politiebureau zijn mishandeld, waarna ze in elkaar zakte en later overleed.

Protesten

Duizenden mensen gingen daarna de straat op om te demonstreren tegen de regering en de strenge regels van het land. Steeds meer vrouwen doen ook hun hoofddoek af in het openbaar.