Hoe gaat het met de grote tegenaanval van Oekraïne?

Hoe gaat het met de grote tegenaanval van Oekraïne?

Dit weekend begon Oekraïne met een grote tegenaanval op het Russische leger. Volgens deskundigen zijn de gevechten net zo heftig als aan het begin van de oorlog.

De oorlog duurt al meer dan een jaar. Oekraïense soldaten moesten het afgelopen jaar vooral verdedigen, omdat ze werden aangevallen door Rusland.

Oosten terugveroveren

Maar nu vechten ze dus hard terug. Dat doen ze vooral in het oosten van Oekraïne, omdat ze daar land willen terugveroveren. Dat gebied is sinds het begin van de oorlog in handen van Rusland.

Het is het Oekraïense leger al eerder gelukt om ergens anders land te bevrijden. Maar dit keer is het moeilijker. Rusland bereidt zich al langer voor op de tegenaanval. En dus probeert het Russische leger het gebied nu te verdedigen.

Informatie delen

Het is moeilijk te zeggen of het Oekraïne gaat lukken om het gebied terug te veroveren. Oekraïne probeert zoveel mogelijk informatie van de tegenaanval geheim te houden. Rusland doet juist het omgekeerde.

Rusland brengt veel beelden naar buiten van kapotte tanks. Daardoor krijg je een beetje de indruk dat Oekraïne veel verliest, maar hoe het echt zit weten we nog niet.
Bob Deen, Oekraïne-deskundige