Maanmissies mislukken vaak

Probleem met Japans wagentje op de maan

In een paar dagen tijd zijn er twee pogingen gedaan om een speciaal wagentje op de maan te zetten.

Een bedrijf uit Amerika probeerde het eerst, maar door een kapotte brandstof-tank kon de raket niet landen. Een team uit Japan lukte het wel om te landen op de maan, maar die hebben weer een probleem met hun wagentje.

De belangrijke zonnepanelen werken niet.

Maanlander SLIM op weg naar de maan

Een raket laten landen op de maan is erg lastig. Dat komt doordat de lucht anders anders is dan op aarde. Daardoor werken bijvoorbeeld de motoren van raketten ook heel anders.

Ook is het heel lastig om de raket helemaal stil te zetten, zegt maan-deskundige Erik Laan.

Die maanlander gaat met een hele hoge snelheid op de maan af. Dan moet je zorgen dat je heel hard afremt zodat die niet te pletter slaat.
Erik Laan, maan-deskundige

De Amerikaanse raket ging in de lucht al kapot en daardoor wist het ruimtevaartbedrijf al meteen dat de landing niet ging lukken. Om te voorkomen dat de kapotte raket voor altijd in de ruimte zou blijven zweven, lieten de Amerikanen de raket op aarde neerstorten.

De Amerikaanse maanmissie toen er nog niks mis was

Daarvoor is een speciale plek in de oceaan waar niemand in de buurt woont en waar ook geen boten varen. Dat wordt ook wel het ruimtevaart-kerkhof genoemd.

Drukte

Het is de laatste jaren erg druk op de maan. Verschillende landen sturen raketten om daar onderzoek te doen. Er gaan vooral veel Amerikaanse raketten naar de maan, omdat dat land in 2026 een raket met mensen daarin naar de maan wil sturen.