Sponsoren van Nederlands elftal gaan niet naar WK voetbal

Sponsoren van Nederlands elftal gaan niet naar WK voetbal

De sponsoren van het Nederlands elftal gaan niet naar het WK voetbal in Qatar. Dat komt doordat er veel kritiek is op de mensenrechten in Qatar.

Grote bedrijven die het Nederlandse elftal sponsoren zijn bijvoorbeeld ING, Albert Heijn en de Nederlandse loterij. Zij gaan minder reclame maken en geven ook geen kaartjes voor de wedstrijden aan hun werknemers.

Wat is er aan de hand?

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International kwam deze week met een nieuw onderzoek. Ze hebben gepraat met beveiligers van de stadions en die zeggen dat ze slecht behandeld worden. Ze moeten bijvoorbeeld gedwongen 60 uur per week werken en krijgen nooit een dag vrij.

Bouwers

Eerder was al bekend geworden dat de bouwers van de stadions een slecht leven hebben. De mannen moeten zwaar en gevaarlijk werk doen en het is erg heet. Ze krijgen weinig of niet betaald. Duizenden arbeiders zouden tijdens het werk om het leven zijn gekomen.

De organisatie van het WK geeft toe dat er mensen slecht zijn behandeld, maar daar hebben ze ook wat aan gedaan, zeggen ze nu. Bedrijven die voor het WK werken worden bijvoorbeeld extra in de gaten gehouden.

Maar dat is voor sommige mensen niet genoeg. Het zou beter zijn om het WK op een andere plek te houden, zeggen zij. Bondscoach Louis van Gaal vindt dat trouwens ook.