Groot protest in Berlijn om Iraanse vrouwen te steunen

In de Duitse hoofdstad Berlijn liepen gisteren meer dan 80.000 mensen mee met een protestmars voor Iran. De organisatie dacht dat ongeveer 50.000 mensen zouden komen, maar dat waren er dus een stuk meer.

De demonstranten wilden zo laten zien dat ze de bevolking van Iran steunen. Het is in het land al een paar weken onrustig. Dat is begonnen na de dood van Mahsa Amini van 22. Zij werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed zou dragen. Ze zou daarna in de gevangenis zijn overleden doordat de politie veel geweld gebruikte.

Hoofddoek

Veel mensen zijn daar woedend over. Ze zeggen dat vrouwen in Iran te weinig vrijheid hebben. Het is daar bijvoorbeeld verplicht om een hoofddoek te dragen en er zijn strenge straffen als je dat niet doet.

Al wekenlang gaan vrouwen en meisjes de straat om te protesteren. Ze dragen expres geen hoofddoek of knippen zelfs hun haar af. Bij de protesten zijn volgens mensenrechtenorganisaties al meer dan 200 mensen om het leven gekomen.

In Nederland was een tijdje geleden ook een protest voor Iran. Dit protest in Berlijn is het grootste Europese protest tot nu toe.