Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Spannende nacht in Oekraïne, Russen nemen kerncentrale over

Er is de afgelopen nacht hevig gevochten om een grote kerncentrale in Oekraïne. Uiteindelijk heeft het Russische leger de centrale overgenomen.

Gevaarlijk

Het gaat om de kerncentrale Zaporizja. Dat is de grootste van Europa. Door de beschietingen van de Russen ontstond er vannacht brand in een gebouw bij de centrale. Veel mensen waren bang dat de centrale zelf in brand stond, maar volgens de Oekraïense regering ging het om een trainingsgebouw.

In een kerncentrale wordt energie opgewekt. Daarbij komen gevaarlijke, radioactieve deeltjes vrij. Er zijn strenge afspraken over hoe die worden opgeborgen, want als ze in de lucht komen is het erg gevaarlijk. Straling heet dat. Door die straling kunnen mensen heel ziek worden. Ze hebben bijvoorbeeld een grotere kans om kanker te krijgen.

Bij een aantal kerncentrales is dat helemaal misgegaan, zoals in Tsjernobyl en Fukushima.

Als de straling vrijkomt, door bijvoorbeeld explosies, dan kan het zich wel honderden kilometers verspreiden.

Veel mensen zijn daarom boos dat Rusland de kerncentrale heeft aangevallen en maken zich ook grote zorgen. Ook Zelensky, de president van Oekraïne.

Europa moet nu wakker worden.

president Zelensky

Volgens een groep wetenschappers die zich met kernenergie bezig houdt, is er geen straling in de lucht gevonden. Ook de baas van de regio waar de centrale staat, zegt dat de veiligheid gegarandeerd is.