Geen vragen over geschiedenis in doorstroomtoets

Geen vragen over geschiedenis in doorstroomtoets

In de doorstroomtoets zitten dit jaar alleen vragen over rekenen, taal en lezen. Vragen over aardrijkskunde, biologie en geschiedenis zitten er sowieso niet in. Daar zijn journalisten van het tv-programma Pointer achtergekomen.

Sinds 2015 maken alle kinderen in groep 8 een eindtoets. Dat is verplicht. Hierin moeten sowieso lees-, reken- en taalvragen zitten. Vragen over andere vakken waren dus niet verplicht, maar wel een optie.

In sommige eindtoetsen kwamen nog wel vragen over aardrijkskunde, biologie en geschiedenis voorbij. Maar dat gaat nu dus veranderen.

Aan de ene kant wel handig dat we minder werk hoeven te doen, maar ook jammer want ik vind geschiedenis heel leuk. En dat is ook belangrijk voor later.
Ik vind het wel prima, want op de middelbare school krijg je nog genoeg tijd om biologie en geschiedenis en zo te leren.

Hendrik Atze van Doezum, geschiedenis-docent van het jaar 2022, vindt het belachelijk dat zijn vak uit de toets is gehaald.

Het kan zijn dat bepaalde docenten denken: als het niet in de toets komt, dan behandel ik het ook iets minder in de les. En dat is heel jammer, want die kennis heb je later nodig voor de middelbare school.
Hendrik Atze van Doezum

De afgelopen jaren was er vaak kritiek op de toets. De verplichte onderdelen (rekenen, taal en lezen dus) zouden niet genoeg getoetst worden. Zo zou dus niet duidelijk worden, hoe goed kinderen in die vakken zijn. Met de nieuwe toetsen, zou dat duidelijker moeten worden.