Eerste Nederlanders uit Gaza (ook Mohammed is nu veilig)

Eerste Nederlanders uit Gaza (ook Mohammed is nu veilig)

De grens tussen Gaza en Egypte is weer even opengegaan voor mensen met een buitenlands paspoort. Ook de eerste Nederlanders die vastzaten in het Palestijnse gebied zijn de grens overgestoken.

Vanochtend werd een lijst bekendgemaakt van 400 mensen die vandaag de grens over mogen. Daar stonden ook 20 Nederlanders op. Het is niet duidelijk of alle Nederlanders op die lijst ook echt bij de grens zijn.

Mohammed

De 16-jarige Mohammed uit Doorn heeft Gaza verlaten. Ook zijn vader en broertjes zijn veilig. Mohammed vertelde de afgelopen weken meerdere keren in het Jeugdjournaal over de situatie in Gaza. Ruim een week geleden werd zijn moeder gedood bij een Israëlisch bombardement op een markt.

Ik ben erg blij, maar het is wel heel anders omdat mijn moeder er niet bij is. Het is alsof iets van ons kwijt is. Maar we proberen sterk te zijn voor mijn broertjes.
Mohammed

Gisteren ging de grens voor het eerst open sinds het begin van de oorlog. Toen zijn honderden mensen in Egypte aangekomen. Mogelijk gaat de grens de komende dagen ook nog open zodat meer mensen het oorlogsgebied kunnen verlaten.